04 maj 2023

Na co zwracać uwagę, by uniknąć błędów przy migracji na Caterings?

Branża cateringów dietetycznych Oprogramowanie

W dobie technologii właściciele firm cateringowych coraz częściej zastanawiają się nad wykorzystaniem systemów informatycznych do zarządzania swoją działalnością. Nic dziwnego, przygotowywanie i dostarczanie kilkudziesięciu, a nawet kilkuset posiłków dziennie na własną rękę jest niezwykle problematyczne.

Z pomocą przychodzi oprogramowanie dla cateringu dietetycznego, które automatyzuje cały proces. Niestety zdarza się, że dane narzędzie zawiedzie lub nie spełni w stu procentach oczekiwań właściciela cateringu. Wówczas jest możliwa zmiana na inne oprogramowanie. Jak to wygląda w przypadku Caterings? Jakie błędy mogą wystąpić przy migracji i jak ich uniknąć? Podpowiadamy!

Jakie problemy występowały w przeszłości?

Przy przejściu z innego systemu na Caterings zdarzały się takie problemy, jak:

  • brak nadzoru nad realizacją zadań przez właściciela cateringu,
  • brak wykonywania zadań zgodnie z instrukcjami,
  • źle przepisywane zamówienia (błędy ludzkie BOK),
  • w trakcie przepisywania zamówień, dokonywanie zmian przez klientów w starym systemie, zanim zostali przepisani do nowego, co nie zostało przepisane później przez BOK,
  • zmniejszenie efektywności kuchni i pakowni przez brak próbnej produkcji z powodu nowych raportów i nowego sposobu pracy,
  • niechęć pracowników do przyjęcia zmiany i sabotaż pracy,
  • problemy z drukarką przez oprogramowania i przygotowania szablonu,
  • brak przeszkolenia pracowników w zakresie drukowania naklejek
  • złe oznakowanie toreb (brak poprawnie wgranej logistyki),
  • niepojawienie się pracowników (zdarzenia losowe),
  • brak weryfikacji poprawności wszystkich wykonanych zadań i procesów na uruchomionym już systemie (pracownicy, manager, właściciel nie chcieli wydłużyć czasu swojej pracy),
  • lekceważenie procesu przejścia na nowy system - źródło wszelkich instrukcji dla kuchni, pakowni dań, pakowni toreb i logistyki.

Co zrobić, aby wdrożenie zakończyło się sukcesem i odbyło się bez stresu?

W przypadku realizacji projektu, jakim jest przejście z jednego systemu na drugi, mogą pojawić się problemy/ryzyka. Co zrobić, by uniknąć problemów i niepotrzebnego stresu? Przede wszystkim:

  • nie należy działać pod presją czasu - lepiej sprawdzić wszystko dwa razy i dopasować terminy adekwatnie do stanu spraw,
  • należy zaangażować dodatkowe zasoby na czas wdrożenia, szczególnie dotyczy to pakowalni, gdzie pierwsze dni są zazwyczaj najbardziej problematyczne,
  • należy podejść do procesu wdrożenia poważnie (nie bagatelizować nawet najmniejszych jego aspektów),
  • należy mieć cały czas aktywny poprzedni system i gotowy do działania przez kolejne dni,
  • nie zapominać o możliwym ryzyku i problemach, które mogą wystąpić przy przejściu pomiędzy systemami.

Przygotowanie alternatywnych sposobów działania

Realizując projekt przejścia z jednego oprogramowania na drugie, należy być świadomym możliwego ryzyka i występujących błędów i mieć przygotowane alternatywne sposoby działania. W razie jakichkolwiek problemów lepiej mieć przygotowany plan, niż wymyślać rozwiązania w momencie wystąpienia „pożaru”. Jego brak niestety może skutkować niezadowoleniem klientów, skargami, złymi opiniami, a nawet ich rezygnacji z cateringu.

Podobne posty

Wszystko, co musisz wiedzieć o brany cateringowej i prowadzeniu biznesu

Marketing Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych
Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych

08 lut 2023

Stworzenie smacznego, a zarazem zdrowego menu cateringowego stanowi nie lada sztukę. Podczas przygotowywania posiłków dla klientów należy wziąć pod uwagę m.in. kluczowe potrzeby żywieniowe klientów oraz popularne diety np. dietę bezglutenową, wege, czy slim. Na co jeszcze warto zwracać uwagę przy układaniu dań? Sprawdź koniecznie nasz artykuł!

Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych NOWOŚĆ

12 mar 2023

W ostatnim czasie wraz ze wzrostem popularności zdrowego stylu życia, pojawiło się na rynku wiele firm cateringowych oferujących „diety pudełkowe”. Duża konkurencja sprawia, że ciężko pozyskać klienta, a jeszcze ciężej utrzymać go przy sobie. Nie jest to jednak niemożliwe! Sprawdź nasz artykuł i dowiedz się, jak to zrobić!

Marketing Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych NOWOŚĆ

13 mar 2023

23-25 marca 2023 roku w Warszawie odbędą się targi gastronomiczne SMAKKI GASTROTARGI, które mamy zaszczyt sponsorować i w nich uczestniczyć, poprzez udział w debacie dotyczącej cateringów dietetycznych: „Catering dietetyczny-wiedza od A do Z”.

Marketing Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych NOWOŚĆ

28 mar 2023

SMAKKI GASTROTARGI, które mieliśmy przyjemność sponsorować i w nich uczestniczyć są już historią! Wydarzenie odbyło się w dniach 23-25 marca 2023 roku w hali Expo XXI w Warszawie. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji!

Marketing Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych NOWOŚĆ

04 maj 2023

W dobie technologii właściciele firm cateringowych coraz częściej zastanawiają się nad wykorzystaniem systemów informatycznych do zarządzania swoją działalnością. Nic dziwnego, przygotowywanie i dostarczanie kilkudziesięciu, a nawet kilkuset posiłków dziennie na własną rękę jest niezwykle problematyczne.

Branża cateringów dietetycznych Oprogramowanie NOWOŚĆ

06 cze 2023

Działalność firmy cateringowej opiera się na połączeniu kreatywności, profesjonalnych umiejętności kulinarnych i wysokiej jakości usług. Jednak, aby firma mogła prowadzić…

Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych NOWOŚĆ

14 lip 2023

Catering dietetyczny to gałąź rynku związana z dostarczaniem zdrowych posiłków klientom. W ostatnich latach ta dziedzina znacznie zyskała na popularności,…

Marketing Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych NOWOŚĆ
Prowadzenie biznesu Branża cateringów dietetycznych